Vår vackra vattenpolo

Stefan Keisu

Vi hoppar vidare inom Svensk Simidrott med ”fem frågor till”. Nu har turen kommit till Stefan Keisu, verksamhetsutvecklare inom vattenpolo. 

Vilken är höstens största vattenpolohändelse, Stefan? 
– Det är EU Nations Cup för både dam- och herrlandslaget. Damerna har även spelat EM-kval, vilket är stort, men detta händer nu december. 

Ja för nu finns det ju landslag igen! 
– Ungdomslandslag har vi haft i alla år, men seniorlandslaget lades ner 2012 på både dam- och herrsidan. Då fokuserade vi på poolkampen, lade pengarna där istället. Men sedan år 2022 finns det ett seniorlandslag igen, både dam och herr!

Hur mycket har vattenpolon växt under senaste tio åren, sett till antalet aktiva? 

– 2012 hade vi 400 licensierade spelare. Under 2023 räknar vi med att ha drygt 650. Vi börjar åter få fart på barn och ungdomsverksamheten i klubbarna och hoppas de kommande åren kunna öka ytterligare. Licensierad spelare blir man när man spelar i U14-serien. Innan dess, alltså i yngre år, ska det vara mer lekbetonat och inte lika fokuserat på resultat.

Hur ser din vattenpolokarriär ut? 
– Den är obefintlig! Min idrottsliga bakgrund ligger i hockey och fotboll, men jag hamnade inom Svensk Simidrott efter ledarroller inom andra lagidrotter och på grund av att jag pluggat på Bosön. Jag lägger fokus på att alla som är duktiga på vattenpolo får rätt förutsättningar för att kunna driva sin sport framåt. 

Vad händer i din kalender i höst?
– Vi har gjort en inventering på herrsidan och har ett stabilt spelarunderlag nu för ett bra 2024. Vi har varit igång ett tag med ungdomssatsningarna, så det börjar flyta på bra. Vi tappade även under pandemin, framför allt på damsidan. Där har vi fortfarande lite mark att vinna åter. Att få fart på svensk dampolo är något vi har stort fokus på nu! Och i stort vill vi synas mer, alltså hjälpa våra befintliga klubbar att synas mer.  


Omslagsbild: Marton Monus, Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

#27: Conrads väg mot OS

Nästa artikel

Hållbar landträning