Effektivare återhämtning

Att din återhämtning är viktig har du garanterat hört, men vad innebär det? Och hur gör du, mer konkret, för att återhämta kroppen mer effektivt? Här hittar du svaren!

Som simidrottare tränar du mycket. Även om passet bara är en timme långt så återhämtar din kropp sig i upp till ett till två dygn efter ett pass. Återhämtning i sig är inget nytt påfund, men samtidigt är det ett fenomen som växt senaste åren. Numer hittas allt från kryoteknik, infraröd bastu, kallbad och varianter av stretching för att effektivisera vår återhämtning. Samtidigt – det är aktiv återhämtning. Och det behöver det inte vara så komplicerat. Vi tar det från början:

Få tillräckligt med sömn. Sömn är återhämtning, återuppbyggnad av muskler och avkoppling för hjärna och kropp. Det är den viktigaste delen av återhämtningen. Om du är aktiv simidrottare, hårt tränande och dessutom fortfarande växer är minst åtta timmars sömn per natt att rekommendera – och det är faktiskt i underkant. Vill du lära mer om sömn, klicka på länken här och ta del av när Aquapodden pratar med sömncoach Sanjay Verma. Han hjälper massor av atleter till en bättre sömnkvalitet, bland annat Michelle Coleman, som syns på den här artikelns omslagsbild.

Bra kost och tillräckligt med protein. Som aktiv simidrottare förbränner kroppen ”allt” du stoppar i den, men bra mat ger snabbare återhämtning. Ser vi till musklernas återhämtning är protein den viktigaste beståndsdelen. Vårt tips: läs minst en bok om kost för idrottare alternativt kost för att prestera. Och vill du hellre ha snabba tips, klicka här!  

En powernap gör underverk. Den ska inte vara längre än 15-20 minuter lång, men den kan tas nästan när som helst på dagen. Ur återhämtningssynpunkt sägs en powernap ersätta en timmes nattsömn, så den har stor effekt på kroppen. Testa vad som funkar för dig!

Omslagsfoto: Joel Marklund, Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

Blod i vattnet

Nästa artikel

Idrottsgalan i korthet