Tid för maraton

– Någon gång ska jag springa ett maraton!
Har du hört den meningen nångång? Eller har tanken slagit dig? Det innebär fyra mil, två kilometer och 195 meter löpning. Det kräver sin atlet. Som simidrottare har du rimligen konditionen för det, men behöver eventuellt jobba på din löpteknik. Här kommer tre tips på roliga maraton samt en bubblare. Nära, som i Stockholm, blandat med New York och en tur till ett varmt och krävande lopp längs och på kinesiska muren.

Nära: Stockholm maraton
Loppet heter numer Adidas Stockholm Marathon och går 1 juni år 2024. Östermalm, Norrmalm, Vasastan, Kungsholmen, Södermalm, Gamla stan, Djurgården – gata efter gata, över broar och Gärdets stock och sten. Målgången sker på anrika Stadion, som byggdes till OS år 1912. Det är den friidrottsarena där flest världsrekord slagits – i världen, genom tiderna. Och efter 42 kilometer får även du beträda Stadions banor till publikens jubel.
Åldersgräns: året du fyller 18 år

Lite längre bort: New York Marathon
Första året loppet gick var 1970 och sedan dess har det växt rejält. Idag är New York Marathon världens största med drygt 50 000 deltagare. Loppet tar dig genom fem stadsdelar: från Staten Island till Manhattan, genom Brooklyn, Queens och Bronx. Målet ligger i Central Park. Googla loppet och knalla in på hemsidan – varje år lottas ett antal platser ut och det finns även paketresor hit från Sverige.
Åldersgräns: 18 år

Långt bort: Great Wall Marathon
Ett av världens mest utmanande maraton går på och längs med kinesiska muren. Anledningen till att det är så utmanande stavas trappor, höjdskillnader och att muren ser mjukare ut på bild än den är i verkligheten. Sen har du värmen – loppet går i mitten av maj och det är varmt i Kina då. Men samtidigt –ett maraton på ett av världens mest kända byggnadsverk är inget du glömmer!
Åldersgräns: 18 år

En fransk bubblare
En udda fågel på maratonhimlen är Medoc Marathon. Det kallas ofta världens längsta maraton och är i grunden är ett marknadstrick från vindistriktet Medoc/Bordeaux. Loppet startar i pittoreska Pauillac, runt sex mil norr om Bordeaux. Sedan springer du genom vinfält, förbi vinslott, genom fransk landsbygd och är utklädd enligt årets tema, drickandes vin. Världens längsta kan syfta både till tiden det tar – du kommer trots allt stanna och prova vin – eller för att det tar tid att springa maraton lätt vinglig. Och vill du inte dricka vin funkar bara löpning förbi vinrankor och vinslott fint – det är ett fantastiskt vackert landskap att springa maraton i!
Åldergräns: 20 år

Foto: New York Marathon. AdobeStock

Taggar:
Föregående artikel

Biljetter till OS i Paris

Nästa artikel

#34: Allt om OS – med Martina