Vattentemperatur i OS

Kallt vatten får dina muskler att spänna sig och varmt vatten gör dig trött snabbare, men vad ligger vattentemperaturen på i en olympisk bassäng? Aquainspiration letade runt en stund – här är OS bassängtemperaturs vad, hur och varför!

Olympiska spelen har strikta regelverk. Konstigt vore annars – det är världens största idrottsevenemang, tävlingen som alla atleter ställer klocka och träningsupplägg efter. Men hur varmt är det då i en olympisk bassäng? Well, så här ser det ut: 25-28 grader är okej, enligt reglementet. Så här har det sett ut historiskt:
1996, vid OS i Atlanta, höll vattnet en temperatur på 26 grader. Det stämmer väl överens med Eriksdalsbadets tävlings- och träningsbassänger. 
I Peking år 2008 var det varmare, hela 28 grader. Det närmar sig graderna på svenska äventyrsbad.

Skillnader för simmarna när det kommer till vattentemperatur märks mest på längre distanser. En snabb hundring kan du förmodligen simma i bubbelpoolvärme, men för ett lopp som sträcker över 1500 meter kommer vattentemperaturen att påverka hur väl du kan reglera din kroppstemperatur, samt faktiskt även öka din hjärtfrekvens och dina laktatnivåer. 

Slutsatsen i vattentemperatur är, som ofta, att lagom är bäst. En temperatur som dock är mer i fokus just nu är att det spås bli ett riktigt varmt OS i Paris i sommar. Inne i Paris La Défence Arena, där tävlingsbassängen hittas, kommer luftkonditioneringen få jobba hårt.

Taggar:
Föregående artikel

Vägen till OS i Paris

Nästa artikel

#38: Sofia Åstedt – sommarens viktigaste samtal