Vi tar tempen inför Swim Open Stockholm 2021!

Tävlingsdags igen! Efter lång väntan och inställda tävlingar går Swim Open Stockholm av stapeln 8–11/4. Många har säkert längtat tillbaka till tävlingsbassängen och nu är det äntligen dags. Självklart är inte allt precis som vanligt. Med rådande situation och restriktioner har arrangörerna beslutat om en del extra regler, för att göra tävlingarna så smittsäkra som möjligt.

Tävlingarna har krävt en föranmälan. Och varje deltagare ska ha klarat av minst en kvaltid. Swim Open Stockholm maximerat antalet aktiva simmare till 700 varav 250 av dessa, reserveras för utländska deltagare. Tävlingen är internationellt sanktionerad som internationell kvaltävling till EM och OS i Tokyo och anordnas i enlighet med FINA:s regler.

Att arrangera Swim Open under en pandemi har krävt sin beskärda del av planering. Mycket tid och tanke har gått till att göra alla delar av tävlingen smittsäker.

– I år har arbetet varit mycket mer utmanade, dels på grund av alla säkerhetsmässiga adderingar vi fått göra på plats. Vi har även byggt ett testcenter för covid-19 tester på hotellet. Samtliga deltagare bor ju i en form av karantän som de inte får lämna från incheckning till utcheckning. Därtill har det varit mycket ombokningar av flighter nere i Europa senaste 2–3 veckorna, vilket gör att flera deltagare får boka om sin ankomstdag för hotell och transfer. Så dessa är några av ganska många utmaningar vi stöter på i år som inte har funnits tidigare år, säger Dennis Fredriksson, projektledare för Swim Open Stockholm.

Vad är dina förhoppningar med Swim Open Stockholm?

– Främst att den Swim Open-bubblan som vi skapat, håller och att alla håller sig friska, det är det absolut viktigaste. Sen känns det givetvis inspirerande att kunna erbjuda ett internationellt arrangemang igen där flera av de bästa är på plats. Förhoppningsvis får vi se flera riktigt snabba simningar och världsårsbästa under tävlingen, säger Dennis.

Tävlingen sker ju utan publik, kan man följa tävlingen på annat sätt?

– Ja, samtliga försökspass samt C- och B-finaler kommer att visas på Simidrotts-TV, Svensk Simidrotts egen kanal. A-finalerna visas live på Eurosport, säger Dennis.

Att få tävla igen efter ett så pass långt tävlingsuppehåll måste kännas underbart för alla aktiva inblandade. Att få ge sig in i tävlingsmode och ge allt är något som många verkligen har längtat efter. En av de aktiva som kommer tävla under Swim Open Stockholm är Victor Johansson. Victor har lämnat en riktigt tuff tid bakom sig. Först en överträning som resulterade i ett testosterontapp, vidare till covid-19 och vidare till något som började med halsont och slutade i 30 timmar nedsövd på IVA. Nu är Victor tillbaka, lika taggad och glad som vanligt. Under Swim Open Stockholm kommer Victor att tävla i 400, 800 och 1500 meter frisism. Vi tog ett snack med honom för att kolla formen och förväntningarna.

Victor! Hur känns det att få tävla igen?

– Jo, det har ju varit ett tag sen sist för min del. Senast jag körde Swim Open måste ha varit 2018. Jag känner mig jätteglad för att få komma tillbaka och racea liksom, jag har saknat det. Dessutom känns det bra att få ett formbesked med en sån här tävling, säger Victor.

Även om det går att kvala till EM i Budapest och OS i Tokyo, är det inte den förhoppningen som Victor går in med. Han berättar att Swim Open, denna gång, blir ett sätt för honom att se hur han ligger till formmässigt.

Victor Johansson. Foto: Mathilda Ahlberg

– Det är ingen inställning jag går in med. Jag blir inte besviken om jag inte kvalar in. Det är mer en formcheck. Jag vill gå in med en positiv inställning och se hur formen är helt enkelt. Räcker det till ett OS-kval, kommer jag skrika inne på Eriksdalsbadet, men det är inget jag direkt tänker på. Händer det så händer det, säger Victor.

Uppladdningen för Swim Open, berättar Victor, har varit en hel del träning och testserier för att checka av formen. Och det ser bra ut.

– Jag är stark i vattnet och tekniken sitter. Just nu handlar det mer att komma till träningen och göra sånt jag vill göra. Nu i eftermiddag är jag ledig och tänkte ta en skön promenad, säger Victor.

Vad är dina förväntningar på Swim Open Stockholm?

– Med tanke på min bakgrund är det ingen idé att sätta upp massa förväntningar. Jag har jättebra träning i ryggen och simningen stämmer. Det ska bli kul att se hur mycket jag har kvar till juni, när jag ska kvala till OS. Med tanke på att SM blev inställt i vintras, så har vi inte haft någon tävling, att Swim Open blir av känns lite overkligt. Sen ska det bli jätteroligt att får träffa alla andra igen. Det var så längesen jag var på stora tävlingar, SM 2019 är liksom senast. säger Victor.

Lycka till säger vi till Victor!

Taggar:
Föregående artikel

Spreta eller inte spreta – det är frågan?

Nästa artikel

Sarah Sjöström gästade Idrottspsykologipodden!