Simon Sjödin: ”Jag har aldrig fått någonting gratis”

I programmet ”Blågula hjältar” träffar friidrottskommentatorn Alhaji Jeng svenska landslagsidrottare från olika sporter. I programmet diskuterar Jeng rasism och fördomar inom och utanför idrotten.

I det första avsnittet får vi hänga med landslagssimmaren Simon Sjödin. Hans berättelser om sina upplevelser vittnar om utsatthet, men också en vilja till att starta diskussioner, att våga prata om det.

– Jag tycker att man ska kunna snacka öppet om det. Och om jag ska vara självkritisk, så måste jag bli bättre på det. Jag måste stå för vad som är okej och inte är okej. Och visa att vi accepterar absolut ingen rasism i dagens samhälle, säger Simon Sjödin i programmet.

Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

OS-året 2012 är något som Sjödin minns som extra tufft. Ett OS som skulle gå av stapeln i London. Sjödin berättar att han uppfyllde alla kriterier som SOK ställde för att ta en eftertraktad OS-plats, men trots detta valde de inte att ta ut honom till OS-truppen.

– Det var min tyngsta period som simmare, säger Sjödin.

Och fortfrande, nu nio år efter OS i London, funderar Sjödin över varför just han blev bortplockad.

– Självklart är det ofantligt många gånger som jag har funderat varför jag blev bortplockad. Om det beror på min hudfärg, min bakgrund eller om jag bara inte är en bra person, säger Sjödin i programmet.

I programmet säger Sjödin att han tidigare inte velat berätta sin historia kring just OS 2012. Han säger att han varit beroende av exempelvis stipendium och stöttning av SOK. Men nu när han är på sluttampen av sin karriär, säger Sjödin, att han inte har någonting att förlora.

– Jag kan lika gärna berätta hur jag upplevde det. Hur besviken och ledsen jag var, säger Sjödin.

Första avsnittet av ”Blågula hjältar” sänds ikväll kl 21 på SVT1, men finns redan nu att se på SVT Play.

Taggar:
Föregående artikel

Så väljer du rätt simglasögon!

Nästa artikel

Jenny representerar simningen i den Olympiska Offensiven!