Så väljer du rätt simglasögon!

Dags att köpa nya simglasögon? Vad ska man egentligen tänka på när man ska investera i de ultimata glajorna? Misströsta ej! Vi har pratat med Hazel Malmsten, marketing coordinator på Malmsten för att reda lite i råden vid ditt glasögonköp.

Vad ska man tänka på när man köper simglasögon?

– Simglasögonen ska vara bekväma och sluta tätt. De får inte sitta allt för hårt och trycka på ögonen. Alla svettas i vatten, speciellt tävlingssimmare. Då är det viktigt att de har anti-fog behandlade linser. Simglasögon som sitter bra, läcker normalt sett inte. Man ska också tänka på vilken typ av aktivitet de ska användas till. Kommer simmaren eller motionären att använda sina simglasögon utomhus? Då väljer hen kanske färgade linser, medan klara linser är mer populära under inomhussäsongen, säger Hazel.

Hazel Malmsten

Vad skiljer ett par riktigt billiga simglasögon från ett par som kostar uppåt ett par hundra?

– Förhoppningsvis noggrann kontroll av material och arbetsförhållanden hos tillverkaren. Men ofta också dyra förpackningar och höga marknadsföringskostnader. Det går mode även i simglasögon och det kostar att hela tiden ta fram verktyg och testa nya modeller. Om man köper ett par dyra simglasögon av ett välkänt varumärke, så får man med säkerhet en bra vara. Därmed inte sagt att ett par billiga glasögon måste vara dåliga. Läs noga på materialdeklaration och framför allt testa dig fram! Kanske inte så lätt, om inköpsstället är en bensinmack eller stormarknad med låga priser med inplastade produkter. Simglasögonen ska vara tillverkade av polykarbonat för att vara okrossbara och inte kunna skada ögonen. Sedan är det viktigt att skötselråd följs. Antifog-behandlade glasögon måste aktas för repor och får inte torkas av invändigt utan ska bara sköljas av, säger Hazel.

Era glasögon ska ju vara bättre för att minska irritation runt ögonen. Hur då?

– En del simglasögon har en neoprenlist, där till exempel smuts kan samlas och orsaka irritation i ögonen. Det är framför allt Swedish Goggles som fått omdömet att minska irritation, då de saknar list och kan fås att sluta riktigt tätt.

Läs också: ”Vårens och sommarens snyggaste simglasögon från Malmsten”

Taggar: