Så väljer du rätt våtdräkt!

Ska du köpa din första våtdräkt? Hur ska de egentligen sitta? Frågorna hopar sig i den berömda djungeln. Men lugn, bara lugn. Tillsammans med Arenas Anders Jaeger, har vi tagit vårt simbildande ansvar och samlat ihop tips och trix för att guida dig.

Behöver man ha en våtdräkt om man simmar mycket öppet vatten, även om det bara är på sommaren?

– Under 16 grader är våtdräkt obligatorisk, mellan 16 och 18 grader rekommenderas våtdräkt, mellan 18 och 23 grader är våtdräkt tillåten. Över 23 grader är våtdräkt inte tillåten av hälsoskäl.

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa min första våtdräkt?

– Det finns mängder av olika modeller av våtdräkter i olika prisklasser. Men det viktigaste är att man hittar en bekväm modell i materialet Neopren. Den får gärna ha olika grader av tjocklek med kraftigare material över bröst och hjärta, för att man inte ska bli nedkyld. Smidighet i materialet är att föredra för ökad rörelsefrihet i ditt simsätt.

Hur ska en våtdräkt sitta? Är det viktigt att prova ut en, eller går att beställa en man inte provat på nätet?

– Det är att föredra att prova, men man kan beställa direkt av återförsäljare. Viktigt att påpeka är att du ska vara extra försiktig vid utprovning eftersom Neopren är känsligt för naglar och kraftiga drag med fingertopparna. 

Måste en våtdräkt kosta flera tusen? Vad missar man i funktion om man köper en billigare?

– Det handlar mest om materialet Neopren versus textila material. Med dyrare material får man funktioner som smidighet och bättre passform. Utöver det får man bättre kvalité på dragkedjan, olika tjocklek beroende på var det behövs för bärkraftt i vattnet, samt isolering för att hålla värmen bättre.

Vad skiljer en damdräkt från en herrdräkt?

– Herrdräkt borde kallas mer unisex när det kommer till storlek. Även damer använder herrmodeller om den passar ens kropp bättre. Men damdräkt är oftast något bredare över höfterna och låren. 

Om jag ska köra swimrun, ska jag då ha en annan typ av dräkt? Hur skiljer den sig från andra?

– Det finns speciella dräkter just för Swimrun, som ska vara mer användbara när man både simmar och springer under ett och samma lopp. Det vanligaste är att dessa dräkter har korta armar och ben samt fickor att förvara exempelvis simglasögon och näsklämmor.

Taggar:
Föregående artikel

Säsongens våtdräkter från Arena

Nästa artikel

Clara Ternström representerar Sverige i Budapest!