Svenska superlinor i OS-bassängerna

Hur mycket tänker du på simlinorna i bassängen när du simmar? Kanske inte tillräckligt mycket. Visste du att många av bassängerna du simmar i dessutom har riktiga superlinor från svenska Malmsten? Eller att de linorna också använts i många stora mästerskap och att Malmsten är officiella leverantörer till FINA?

I skrivande stund skeppas de sista lådorna med simlinor till Tokyo så att allt ska vara på plats när tävlingarna drar igång den 24 juli. Och inte bara simlinor. Under många år har de också levererat annan utrustning, som vattenpolomål.

– Vi är jättestolta! Och trots att Tokyo blir vårt tionde OS så är vi lika glada. Men vi inser också att vi är inte bättre än vår sista leverans; det innebär att vi är bäst när det gäller. Det är mycket förberedelser inför en stor tävling som denna och vi har personal på plats för att säkerställa att utrustningen fungerar perfekt, säger Eva-Marie Håkansson, exportchef på Malmsten.

Även om man har varit med förr går jobbet inte på rutin. Ingen bassäng är den andra lik och små detaljer, som infästningar, kan göra att funktionen av linorna blir annorlunda. Men även andra aspekter, som språk och kultur skiljer ett mästerskap från ett annat.

Sarah Sjöström under OS i London, mellan Malmstens simlinor.

– Varje gång det är ett Olympiskt Spel så står vi framför en ny organisatör och därför blir det annorlunda varje gång. Kultur, språk och avstånd spelar alltid roll. Det var enkelt för oss 2012 när OS gick i London, för att det är lätt att åka dit och engelskan klarar vi bra. Det är ju svårare om vi ska gå igenom en kinesisk, japansk eller portugisisk tolk. Det som är härligt i vår bransch och när det kommer till stora tävlingar, det är att alla, oavsett språk, kultur eller erfarenhet, vill samma sak; organisera en fantastiskt tävling. Ett OS blir ju till en folkfest oavsett var spelen går av stapeln, säger Eva-Marie Håkansson.

Simlinornas magi

Men hur viktiga är egentligen simlinorna för att man ska kunna slå rekord och simma fort? Handlar inte allt om att träna hårt? Träningen är ju förstås viktigast, men för att kunna simma riktigt fort krävs rätt utrustning. När det gäller simlinor är det framför allt den vågdämpande effekten som är nyckeln till snabba tider.

– Titta på en simtävling nästa gång hur spegelblank det blir i bassängen några sekunder efter simmarnas framfart. Tanken är den att simmarnas vågskalp i möjligaste mån inte ska störa in på grannens simbana och att vågskalpet i din egen simbana in ska studsa tillbaka på dig när du simmar, säger Eva-Marie Håkansson.

Mycket av hemligheterna bakom en bra simlina ligger i hålmönstret i vingarna. Den här vingen hör hemma i en Gold PRO-lina.

Linorna som kommer att ligga i bassängerna i Tokyo heter Gold PRO och är världens mest vågdämpande simlina, vilket naturligtvis gör att förutsättningarna för riktigt snabba tider i bassängerna ökar. Senaste åren har utvecklingen inom simlinor gått från lättare till tyngre linor och diametern har blivit större. Det som sedan gör att simlinorna dämpar vågorna är hålen i linorna, rotorblad, räfflat flöte och tyngre vinge. Du hör ju att det ligger komplicerad teknik bakom simlinorna.

– De senaste 20 åren har vi även haft ett aktivt hållbarhetsarbete och detaljerna och materialet i simlinan har testats och förbättrats med att nya material kommer ut på marknaden. En välskött simlina från Malmsten ska, förutom att den är vågdämpande, hålla mycket länge, inte innehålla otillåtna ämnen som är skadliga för vår miljö och kunna återvinnas när den väl når slutet av sin livscykel, säger Eva.Marie Håkansson.

Foto: Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

Dags att testa din simkunnighet

Nästa artikel

OS-peppen: Louise Hansson