OS-peppen: Björn Seeliger

Som ett av de sista namnen i OS-truppen blev Björn Seeliger uttagen att tävla i OS i Tokyo på 50 meter fritt.

Redo att dyka ner i OS-bassängen i Tokyo.

Södertäljesimmaren Björn Seeliger fick vänta länge på sitt klartecken att få åka till OS i Tokyo. Det var inte förrän sista dagen, den 30 juni, som det blev klart att han fått en plats i den svenska OS-truppen.

När han slog till med 21.71 på 50 meter fritt vid tävlingen Sette Colli i Rom hade det bara gått en vecka sedan hans pappa hastigt gått bort. Han hade inte tränat på en hel vecka och hela situationen gjorde att kan simmade utan press.

Resultatet blev en tid tre tiondelar under kvalgränsen till OS.

– Det var verkligen sista chansen. Det hade varit en galen vecka, mycket upp och ner, men jag bestämde mig för att åka till Rom på förläger där. Och simma för min pappa, säger han.

Björn simmade bra redan på fredagen och slog sitt pers, men det var fortfarande marginellt över kvalgränsen på 22.01. Jobbigt förstås, men han hade inte heller förväntat sig att ta sig till Tokyo.

– Jag hade ju tränat för det och simmat bra på EM. Jag hade 6 lopp bara någon tiondel över kvalgränsen. Det är förstås frustrerande, men man blir också jävligt stark av det. Jag hade 22.10 på EM och sedan var det gång efter gång. 22.15, 22.10, 22.07, men aldrig 22.01! Så hade jag bara ett försök kvar och så skulle jag åka hem direkt efter, och då hade jag lagt OS-tankarna bakom mig, berättar Björn.

Men så kom loppet och när Robin Hanson i banan bredvid skrek att han hade klarat OS-gränsen trodde Björn inte på honom.

– Han skrek ”Du klarade det, du klarade det” och jag bara ”Jag tror dig inte!”.

Tiden, 21.71, räckte mycket väl till för att ta Björn Seeliger till OS och även om han fick veta det i sista sekunden känner han sig väl förberedd.

– 50 meter fritt är mest styrka, så det är ok.

21-årige Björn Seeliger har tidigare tävlat i ungdoms-OS i Buenos Aires 2018 och är uttagen via framtidskriteriet som innebär att SOK anser att idrottaren kommer att kunna prestera toppresultat i kommande olympiska spel. Men vem vet vad södertäljesimmaren kan prestera redan i dessa olympiska spel i Tokyo.

– Jag vet inte hur jag ligger till exakt, men jag skulle vilja simma semi. Men det största målet var ju att komma till Tokyo.

Foto: Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

Lista: Öppet vatten-simning – landskap för landskap

Nästa artikel

Simhoppets superstjärna går i pension