Lista: Öppet vatten-simning – landskap för landskap

Många sätter likhetstecken mellan sommar och att simma i öppet vatten. Och visst börjar det klia i fingrarna efter att få dra på sig våtdräkten nu? Vi har därför gjort en lista med sköna ställen för simning på öppet vatten, ett tips per landskap, från norr till söder.

Simma lugnt!

Lappland

Var? Rissajaure (Trollsjön), Abisko

Varför? Ok. Det är kallt i Trollsjön, vi vet. Vissa år ligger snö och is kvar in i juli månad. Men! Det är också Sveriges kanske vackraste sjö, så om du fegar ur i själva simmomentet kommer resan ändå vara värd varenda meter. Och tar du dig ner i vattnet kommer du att kunna njuta av ett siktdjup på ofattbara 36 meter. 

Norrbotten

Var? Pite havsbad, Piteå.

Varför? Vid Bottenviken med kilometerlång sandstrand kan du räkna med simning på rejält öppet vatten. Varva rejäla långpass med korta snabba sträckor. Men glöm inte att njuta av den vackra miljön också.

Västerbotten

Var? Nydalasjön, Umeå

Varför? Den natursköna sjön är tillräckligt liten för att snabbt bli varm när solen ligger på och tillräckligt stor för att du ska kunna få till rejäla pass. Varför inte avsluta med lite lek i utomhusäventyrsbadet i Nydala?

Jämtland

Var? Ottsjön, Åre

Varför? Mitt i Jämtlands vackra fjällmiljö. Här erbjuds du simäventyr om du är beredd att åka en liten bit. Ottsjön ligger ungefär 25 kilometer från Åre. 

Ångermanland

Var? Hörsång havsbad, Kramfors

Varför? Själva badet ligger vid Hörsångs camping. En långgrund sandstrand som passar hela familjen. Så, ta med familjen och blanda lek och bus med ett köttigt träningspass lite längre ut i vattnet.

Härjedalen

Var? Funäsdalssjön, Funäsdalen.

Varför? Denna pärla erbjuder två vackra badplatser med fina möjligheter för både korta och långa simturer. 

Medelpad

Var? Bergafjärdens havsbad, Njurunda

Varför? Här kan du anordna ett eget träningsläger med strandnära boende på campingen och perfekt havssimning. 

Dalarna 

Var? Roxnäs udde, Falun

Foto: Falun.se

Varför? Här finns många olika varianter på sträckor. Vädret varierar innanför udden, runda spetsen och utanför udden. Anpassa din simtur efter egen förmåga helt enkelt!

Hälsingland

Var? Stenö havsbad, Söderhamn

Varför? Här kan du simma cirka 500 meter in i Stenöviken till en mindre strand vid Löten. Dit och tillbaka är perfekt simtur.

Gästrikland

Var? Sälgsjön, Gävle

Varför? Intill sjön finns omklädningsrum, toaletter och hopptorn. Det natursköna läget erbjuder både nybörjaren eller den lite mer rutinerade öppet vatten-simmaren möjligheter att träna och njuta.

Värmland

Var? Klarälvsdalen, Hagfors

Foto: Visit Hagfors

Varför? Klarälven är lång och sträcker sig från Trysil i Norge till Karlstad. Det finns helt enkelt många vackra sträckor att välja på, men sträckan kring Hagfors är något extra. 

Uppland

Var? Långsjön, Björklinge

Varför? För dig som vill ha en ordnad badplats att utgå ifrån och rent vatten att simma i är Långsjön perfekt. Det finns omklädningsrum och en kiosk att ladda om batterierna i.

Västmanland

Var? Lögastrand, Västerås

Varför? Sveriges äldsta simtävling på öppet vatten, Simmarsöndagen, utgår från Lögastrand, ett fint bad i Mälaren. Loppet 2020 ställdes in, och oavsett om loppet blir av i år eller inte är det värt att simma vid Lögastrand som ligger en kort promenad från Västerås city.

Närke

Var? Åstabadet, Örebro.

Varför? På Hjälmarens norra sida ligger denna undangömda skatt. Njut av den natursköna miljön, lugnet och ett härligt simpass i Sveriges fjärde största sjö.

Södermanland

Var? Stendörrens naturreservat, Nyköping

Foto: Länsstyrelsen i Södermanland

Varför? Rolig simning i vackra ölabyrinter där det aldrig är långt till varken land eller öppet hav. 

Dalsland

Var? Örnäs camping, Åmål.

Varför? Ännu ett vackert ställe att spendera en dag eller två vid Örnäs camping. Här finns två badplatser att välja mellan Och varför inte avrunda simningen med bastu eller ett besök på campingens mini-zoo?

Bohuslän

Var? Tanumstrand badplats, Grebbestad

Varför? Omgivningarna kring Tanumstrand är optimala för öppet vatten-simning. En otroligt vacker skärgård med mycket öar som inte ligger särskilt långt ifrån varandra. 

Västergötland

Var? Gerdsken, Alingsås

Varför? Du lär inte behöva känna dig ensam om du väljer att simma i Gerdsken. Sjön har tätt mellan badplatserna och flera simklubbar anordnar träningar där. Skönt om du inte är en så van simmare. 

Östergötland

Var? Mårn, Norrköping

Varför? En liten sjö som snabbt blir varm på sommaren och som är för liten för några större båtar som kan köra på dig när du simmar. Perfekt nybörjarsjö! 

Småland

Var? Vidöstern, Värnamo/Ljungby

Varför? En långsmal sjö och erbjuder vacker natur och klart vatten. Varför inte utmana dig själv och simma hela sjön, en simtur på drygt en halvmara.

Gotland

Var? Rammträsk, Lojsta

Varför? Nu är ju hela Gotland omgivet av utmärkt havssimning, men just därför kan det vara kul att simma i Gotlands djupaste sjö, med ett djup på 18 meter. Vill du kan du simma från Rammträsk via en förbindelse till Broträsk. 

Halland

Var? Apelviken, Varberg

Foto: Visit Halland

Varför? Kilometerlång strand som blandas med klippor, sanddyner och bryggor. Apelviken är ett populärt tillhåll med många restauranger, lounger och caféer där du kan slappa efter ett riktigt tufft pass i det blå.

Öland

Var? Bläsinge badplats,

Varför? Naturstrand som ligger i en vik intill hamnen. Här erbjuds du en badplats med både sand och gräs. Perfekt för för ett långt och härligt simpass.

Blekinge

Var? Karön, Ronneby

Varför? Mitt i Blekinges natursköna skärgård hittar du Karön. Här finns ordnade badplatser och nära till både boende och restauranger när du har simmat klart. 

Skåne

Var? Immeln, Kristianstad

Varför? Immeln är Skånes tredje största sjö och full av små öar. Vacker simning, men ta reda på vilka öar som ingår i fågelskyddet innan du dyker i. 

Taggar:
Föregående artikel

OS-peppen: Sophie Hansson

Nästa artikel

OS-peppen: Björn Seeliger