OS-peppen: Sophie Hansson

Under sommaren presenterar vi de svenska simmare som är klara för OS i Tokyo. Nu blev det USA-baserade Sophie Hanssons tur.

Sophie Hansson sköter sin uppladdning inför OS från North Carolina där hon går på college och simmar sedan tre år tillbaka. Men förra året tillbringade hon en del tid i Sverige, mer tid än planerat faktiskt.

– När pandemin bröt ut åkte jag hem. Tanken var att jag skulle vara hemma en månad, det blev 10 månader. För mig var det bättre att vara i Sverige eftersom förutsättningarna att kunna träna var bättre, säger hon och berättar att beslutet att åka fattades på mindre än ett dygn.

– Jag var formtoppad och på väg för att tävla i en stor collegetävling och sedan åka direkt till OS-kval. Istället fick jag packa väskan och åka hem. Det var en riktig käftsmäll.

Det är lätt att förstå att det var lätt att tappa motivationen när OS plötsligt ställdes in och mycket var osäkert om tävlingarna skulle kunna genomföras 2021 istället. Nyckeln för Sophie Hansson blev att ställa in sig på att OS skulle kunna genomföras med ett års försening, annars gick det inte att ha en plan.

– Det var jobbigt att ändra planen för 2020, men det är ju inte som att jag var ensam i världen om att lägga om planen. Det är lika för alla.

Sophie Hansson firar EM-guldet på 100 meter fritt i Budapest i maj i år.

Hon säger att OS är det största man kan vara med om som simmare och eftersom det bara händer var fjärde år växer betydelsen ännu mer. Hon själv har varit med om det en gång förut när hon som 18-åring simmade i Rio 2018. Inför Tokyo känner hon att hon går in med ett helt annat förtroende och att hon har etablerat sig mer som simmare. Nu känner hon att hon kör hemma där och är trygg i situationen.

– Men det är ju helt sjukt, jag har tränat i fem år för att simma snabbt i en minut. Det är mycket som ska stämma precis när det ska stämma. Nyckeln blir att hålla sig lugn och fokusera på sin simning.

Hon tror att erfarenheten av ett tidigare OS kommer att hjälpa henne att fokusera på det viktiga. Nu vet hon hur det är att bo i OS-byn. Hon beskriver det som att man går in i en bubbla och isolerar sig från resten av världen och tiden stannar. Och den känslan lär inte bli mindre i år.

– Det blir verkligen unikt med alla restriktioner, säger hon.

Nu, med en knapp månad fram till första loppet tränar Sophie fortfarande väldigt hårt. Hon säger att hon inte behöver jättemycket formtoppning, utan tar den delen av träningen när hon kommer till förlägret i Fukuoka ett par veckor före tävlingarna.

Hon känner också att hon är där hon vill vara träningsmässigt och har fått kvitton under året på att hon kan simma fort.

– Jag har bra självförtroende och jag har så klart höga förväntningar på mig själv. Jag vill prestera snabbare simning än jag någonsin har gjort. Jag har inte mål i form av placeringar eftersom det hänger mycket på hur snabbt andra simmar. Jag kan bara påverka vad jag gör. Och nu är jag väldigt taggad på att simma fort på 100 meter bröst och i lagkappen.

Foto: Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

Vässa hållningen!

Nästa artikel

Lista: Öppet vatten-simning – landskap för landskap