OS-peppen: Victor Johansson

Alla blir glada för en plats i de olympiska spelen, men vi undrar om inte Victor Johansson ändå är gladast av de alla. Han fick själv berätta om glädjen för Aqua inspiration.

Vem är redo? Victor är redo!

Det var en mycket förvånad och inte minst glad Victor Johansson som fick beskedet om att han fått en plats till sommarens olympiska spel i Tokyo och många känslor kom på en och samma gång.

– Jag är chockad! Jag fick veta det i lördags och jag har dött lite inombords sedan dess. Det börjar bli lite jobbigt att hålla på det. Det är det största som har hänt i mitt liv och det vill man ju dela med sig av, säger en lycklig Victor Johansson i en intervju med Aqua inspiration som skedde dagen före beskedet om Victors OS-plats blev offentligt.

Han fick veta att han skulle till Tokyo av sin tränare Niko Martikainen efter att Victor hade simmat sitt lopp på 800 meter på SM. Han hade sagt hela veckan att han hade börjat känna sig sliten och att konditionen började försvagas. Planen var ett par veckors ledighet efter SM. Men Niko hade andra planer.

– Han sa att vi skulle sätta igång med träningen direkt på måndag. Jag fattade ingenting och bara tittade på honom. Jaha, men jag skulle ju vara ledig, tänkte jag. Han sa ”Om vi börjar direkt har vi två veckor längre på oss att bygga en bas, vi sätter igång på måndag.” Jag stod och grejade med något i min ryggsäck i fem sekunder och så säger han ”Du ska till Tokyo”, berättar Victor.

Han blev tvungen att bearbeta den meningen i några sekunder innan det sjönk in och han frågade om tränaren var seriös. Då hade Niko precis fått veta att SOK och Simförbundet sagt ja till Finas inbjudan att låta Victor vara med.

– Jag bröt ihop fullständigt och la mig ner på golvet och lipade, som en bebis, skrattar Victor och fortsätter:

– Året har varit ett helvete och när jag simmade sju tiondelar ifrån kvalgränsen tänkte jag att jag hade gått igenom allt för ingenting. Att få åka till Tokyo betyder verkligen världen för mig, att all den hårda träningen var värd det. Då kom liksom allt på en gång.

Ah, pandemin, tänker du kanske nu när Victor säger att 2020 var ett helvete. Men Victor satsade på ett helvetesår med extra allt. Det började med att hans testosteronnivåer störtdök på grund av överträning. Efter att ha fått bukt med det drabbades han av covid-19 och som om det inte vore nog med det drabbades han i höstas av en halsinfektion som blev så allvarlig att han fick sövas och läggas i respirator i 30 timmar. Att nu kunna se fram emot ett olympiskt spel är verkligen ett stort plåster på såren.

– Vi kör rätt hård träning nu och så ska jag vila sen för att hoppas på att uppnå en superkompensation. Det hade såklart varit optimalt att kunna få veta det lite tidigare för att kunna förbereda sig ännu bättre, men det är inget att göra något åt. Vi har en aggressiv målsättning, att jag ska slå pers, berättar han.

Lyckas han har vi ett nytt svenskt rekord också eftersom hans eget pers i dagsläget är det svenska rekordet. Och att simma snabbare än han någonsin gjort – ja, man kan knappast begära mer.

– Jag har inte förstått det riktigt än. Men för några timmar sedan kom paketet med resekitet och att få se OS-kläderna och resväskorna – jag blev lite svettig. Det är på riktigt, jag ska till Tokyo!

Foto: Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

OS-peppen: Michelle Coleman

Nästa artikel

Vässa hållningen!