Paralympics-dags: Lina Watz

Snart är det dags för Paralympics och för Sveriges del väntar spänning i bassängen när två starka simmare ska göra upp om medaljerna. Den här gången ska ni få veta lite mer om Lina Watz.

Ryggsim är Lina Watz starkaste gren.

Simmaren Lina Watz har väntat på att få åka till Tokyo jättelänge. Hon blev förhandsuttagen till Paralympics redan i februari 2020, men en i dagsläget välkänd pandemi satte käppar i hjulet. Både för Paralympics och för Lina Watz. Hon drabbades i oktober 2020 av covid-19 och blev inte frisk förrän ett halvår senare. Inte optimalt för uppladdningen, om man säger så.

– Det var inte som att jag låg sjuk i feber hela tiden, men jag kände av corona från oktober till april. Hjärtat och lungorna samarbetade inte och kroppen orkade inte träna på. Det var superfrustrerande när man vet vad som väntar, säger Lina.

Uppladdningen och träningen inför Paralympics blev förstås lidande. Hon säger att man inte kan ta igen så många månader träningsmässigt, utan kommer att åka till Tokyo med lite annorlunda förutsättningar och inte de förutsättningar som hon själv hade velat.

– Men det har varit jätteinspirerande att se de andra olympierna tävla nu under OS. Det är ju fler som har haft en tuff säsong och ändå presterat bra. Och jag har försökt att verkligen träna på, så det här ska nog gå bra, säger hon.

När beslutet att Paralympics skulle skjutas upp ett år till 2021 blev Lina Watz först deppig. Det var ett väntat beslut, så hon blev ju inte förvånad, men det följdes av en jobbig period.

– Det är så mycket i livet som ska klaffa för att få ihop det för en sådan här satsning och då förstod jag inte hur jag skulle få till det. Så det var ingen kul period innan jag fick ihop alla bitar.

Tanken var att Lina, som tog sin sjuksköterskeexamen i januari 2020, skulle satsa på simningen och sedan åka till Tokyo och börja jobba efter Paralympics. Till slut löste det sig eftersom Lina inte fått nog av pluggandet, utan hon bestämde sig för att fortsätta plugga och på så sätt kunna förlänga simningssatsningen inför Tokyo.

Under Paralympics i Rio 2016 simmade Lina Watz med två ben. Nu har hon amputerad underbenet på höger sida och ska simma snabbare än någonsin.

Lina Watz var med på Paralympics i Rio 2016, men det är mycket som blir annorlunda den här gången. Den största skillnaden är förstås att Lina, som valde att amputera ett ben 2017, har ett ben mindre än då.

– Det är förstås den största skillanden, skrattar hon och fortsätter:

– Det blir ju ett jätteannorlunda spel, men så är det ju för alla, det är inte unikt för mig. Jag har inte haft en så bra försäsong, men det är vad det är. Nu ska jag åka dit och göra mitt bästa.

Lina kommer att tävla i 400 meter fritt och 100 meter rygg och det är inget snack om vilken som är favoritdistansen:

– 100 meter rygg, absolut! Att jag ska simma 400 meter fritt är för att jag på något sätt lyckades kvala in före corona. Men när man inte har kunnat träna som man har velat så är 400 meter fritt jättejobbigt, skrattar Lina som betonar att den distansen är en chansning.

Frisimmet och fjärilsimmet har förändrats lite sedan Lina amputerade sitt underben. Balansen i vattnet, starten och vändningar är annorlunda. Ryggsimmet har inte förändrats lika mycket, och förändringen har gått väldigt bra.

– Jag vill åka till Tokyo och simma snabbt. Jag har sagt att mitt mål är att simma snabbare med ett ben än två. Det är målet och så får vi se hur långt det räcker. Jag vill så klart till final, åtminstone i ryggsimmet. Nu känns det mest sjukt att vi verkligen ska få åka, vi har ju väntat jättelänge!

Foto: Bildbyrån, översta bilden: Uniqlo

Taggar:
Föregående artikel

Så slipper du få kramp när du tränar

Nästa artikel

Därför får du kramp när du tränar