Lina Watz besked om framtiden inom simning

När Lina Watz hade simmat klart under Paralympics i Tokyo handlade de största rubrikerna inte om hur det hade gått (hon slutade bäst som sjua i finalen på 100 m ryggsim), utan att hon skulle byta sport. Stämde det här verkligen? Vi ringde upp henne för att ta reda på hur det ligger till?

– Ja, SVT gick ju ut med några rubriker som kanske inte var helt genomtänkta. Nej, jag ska inte sluta simma, men jag kommer att börja paddla också, berättar Lina Watz.

Hon har alltså i dagsläget inga planer på att lägga baddräkten på hyllan, utan det handlar om att utöka idrottskarriären med en idrott till, nämligen kanot.

Lina Watz på startpallen under Paralympics i Tokyo.

– Jag är nöjd med Tokyo. Jag visste hela tiden att det skulle bli ett speciellt spel och jag hade en minst sagt speciell säsong bakom mig (Lina Watz var covid-sjuk i sex månader under 2020 och 2021 och blev inte frisk förrän i april i år, red. anm.). Med tanke på det är jag supernöjd med min prestation, säger hon.

Fram till Tokyo har Lina velat fokusera helt på simningen och det har inte funnits varken tid eller möjlighet att satsa på en ytterligare sport. Nu efter Paralympics öppnar det upp sig lite och Lina känner att hon vill ge kanotsatsningen en chans.

– Jag tror att simningen och kanoten kan komplettera varandra superbra. Jag har ju paddlat innan, och så tävlade jag första gången förra året och jag tycker ju om att tävla, skrattar Lina när jag frågar vad det är som lockar med paddlingen.

Hon säger att det är skönt att få komma ut från simhallen, ut i naturen till en annan träningsmiljö och att det är spännande att få testa något nytt. Att få vara nybörjare igen. Hon säger också att paddlingen är likt simningen på många sätt, samma muskelgrupper används och även om distanserna skiljer sig åt är tiderna på loppen liknande. Satsningen på kanoten har underlättats av Kanotförbundet som har varit väldigt hjälpsamma.

– De ger mig så mycket hjälp och det gör att det är enkelt att komma in, det är jag väldigt tacksam för. Det är kul att utmana sig själv och träffa folks om är duktiga på något annat. Och simningen kan också få ut något av paddlingen. Jag har mycket att vinna på det här.

Foto: Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

5 steg för att komma över ett dåligt lopp

Nästa artikel

Tokyo-OS – när psykisk ohälsa kom upp i ljuset