5 steg för att komma över ett dåligt lopp

Alla simmar dåliga lopp ibland. Alla! Det spelar ingen roll om du heter Lisa Andersson, Jakob Marklund, Muhammed Shara eller Sarah Sjöström. Alla har vi en dålig stund i bassängen ibland, när inget stämmer, när kroppen inte lyder och när klockan räknar tiondelar alldeles för fort.

Så hur ska man gå vidare efter ett sådant lopp utan att fastna i negativa tankar? Här kommer fem tips som kan hjälpa dig att istället komma ut på andra sidan starkare än du var tidigare.

1. Fokusera på det som faktiskt gick bra

Det är lätt att fastna i allt som gick fel, men försök att lägga det bakom dig och fokusera på det som kändes bra mitt i allt. Kanske lyckades du med din planerade andning? Fick till en bra start? Eller lyckades lugna nerverna före loppet? Hitta loppet kanske enda guldklimp och håll fast vid den.

2. Ta en timeout

Du vill kanske bara börja gapa och skrika eller till och med skylla på någon annan för att du förlorade med en hundradel eller blev diskad för att du rörde dig på startpallen. Men istället för att agera på första bästa impuls, ta en stund för dig själv. Simma några längder i uppvärmningsbassängen (och gråt precis så mycket du vill inne i simglasögonen) eller ta en promenad. Sätt dig tillsammans med en simmarkompis som förstår och berätta hur du känner. Du behöver landa i din besvikelse innan du förhoppningsvis kan komma tillbaka och ha roligt med dina lagkompisar igen.

3. Var uthållig

Efter ett dåligt lopp är det frestande att tänka att allt var någon annans fel och att du egentligen gjorde allt rätt men att resultatet blev dåligt. Om du vill bli bättre och uppleva så få dåliga lopp som möjligt gäller det att lära sig av sina misstag och visa uthållighet. Sätt dig med din coach och analysera vad som gick fel och lär dig av dina misstag.

Men ingen av oss har en kristallkula, så vi vet inte vad som kommer att hända i nästa lopp, men man kan alltid lära sig av det som har gått fel tidigare.

4. Gå vidare mot nästa lopp

Du har laddat för loppet under hundratals timmar i bassängen och gymmet. Du har slitit och då går det åt skogen när det betyder som mest. Det är lätt att bara ge upp och känna att det inte är värt det längre. Men det är alltid värt det.

Det finns två vägar att gå efter ett misslyckande. En väg är att låta det dåliga loppet besegra dig och helt sonika ge upp. Den andra vägen är att gå vidare och låta ditt misslyckande fungera som bränsle till att jobba ännu hårdare. Kom ihåg, även de allra bästa simmarna har dåliga stunder och det får dem inte att lägga av och ge upp.

5. Ta det inte personligt

Du har tränat duktigt, ätit bra och verkligen lagt ner hela din själ i din idrott – och ändå kommer du inte till final! Ditt arbete återspeglas helt enkelt inte i resultatet du får. Men det här betyder inte att du är en dålig simmare eller att du inte har lagt in tillräckligt mycket vilja och kraft. Ett dåligt resultat kommer aldrig att betyda att du är en dålig simmare – eller en misslyckad person.

Foto: Bildbyrån

Taggar:
Föregående artikel

Svensk-succé i ISL och mästerskapshöst för Sarah Sjöström

Nästa artikel

Lina Watz besked om framtiden inom simning