4 vägar till bra kommunikation med din tränare

Om du är en satsande simmare kommer din tränare att vara en av de personer du umgås mest med. Både för att ni kommet att lägga mycket tid tillsammans och det då är trevligt om ni har en bra relation och för att du ska utvecklas så bra som möjligt som simmare är kommunikation A och O.

Här ger vi 4 viktiga punkter i kommunikationen mellan dig och din tränare. Och glöm inte, de här punkterna gäller tränaren också.

1. Respekt, respekt och respekt

Det är lätt att tro att tränaren bara är ute efter att plåga dig med alla tröskelpass och ”Ok, en hundring till”. Det är lätt att glömma bort att tränaren, liksom du själv, lägger ner mycket tid och energi på att göra dig till en bättre simmare. Det gäller att ni hittar ett sätt att prata med varandra som visar att ni har en ömsesidig respekt för varandra och det jobb ni lägger ner. Förstå och respektera att även de jobbigaste passen behövs och kan vara det som gör dig till en vinnare.

2. Raka rör

Om ett tränare-aktiv-förhållande ska funka gäller det att båda kör med raka rör och besked. Vad har du för mål med din simning? Hur mycket tid och jobb är du villig att lägga ner? Sätt er ner en stund inför varje ny säsong och lägg upp en plan. Det är lättare att komma framåt som idrottare om det finns en tydlig plan och ett tydligt mål. Dessutom minskar man risken för missförstånd eller att man har olika syn på hur träningen ska se ut om båda hela tiden ger raka besked om planen och om hur det går.

3. Var ärlig

Nej, alla simmare kommer inte till OS. Det vet både simmarna och tränarna. Däremot kommer tränarna att ställa krav på simmarna utifrån de målsättningar man har kommit överens om. Här gäller det att ni båda är ärliga mot varandra om något i satsningen känns fel, om målet är för högt satt eller om träningen inte känns bra. Det minskar risken för att tränaren ska stånga sig blodig mot ett mål som simmaren redan har gett upp tankarna på att nå och minskar risken för att simmaren ska tappa lusten.

4. Lita på varandra

Simning kan vara en brutal idrott, men belöningarna när man lyckas gör att det är värt varenda minut i bassängen. För att nå dit krävs tufft jobb och många timmars träning. Lita på att tränaren gör det hen kan för att få dig att nå dina mål, inte låter dig slita för att jävlas. När du når dina mål betyder det lika mycket för din tränare som för dig.

Foto: Bildbyrån (Bilden visar coachen Sverker Maltesjö med Sara Junevik och Louise Hansson.)

Källa: SwimSwam

Taggar:
Föregående artikel

Kan du strunta i hen i banan bredvid?

Nästa artikel

5 rörelser som bör vara med i all landträning