Anna Lindberg ny förbundskapten för svenskt simhopp

I somras gick förbundskaptenen för svensk simhoppning, Ulrika Knape, i pension. Hon lämnar nu mycket lämpligt över till sin dotter Anna Lindberg.

Vi fick en pratstund med den nya förbundskaptenen som ser mycket fram emot sitt spännande uppdrag, att driva svenskt simhopp framåt mot OS i Paris 2024.

Först och främst – grattis till din nya tjänst! Vi inleder med en klassisk sportfråga: Hur känns det?

– Tack! Det känns jättekul. Jag har ju börjat att jobba lite med simhoppet som utvecklingsansvarig redan i början på året och då känns det extra roligt att få bidra ännu mer. Bidra med utveckling av både aktiva och tränare. Jag älskar att se människor utvecklas och få ut sin fulla potential.

Du efterträder din egen mamma. Tror du att det är en fördel eller nackdel?

– Alltså det finns alltid vissa som har svårt att skilja på personer och som klumpar ihop oss bara för att vi hör till samma familj. Min mamma har gjort ett jättebra jobb och som vi börjar se framgången av nu. Det tar långt tid att genomföra förändringar och jag har en förmåga att se att vissa saker måste få ta tid. Vi är ju olika och gör saker på olika sätt men jag vill ta vid det som är påbörjat som är väldigt bra.

Kan du ta med erfarenheter från din egen karriär som simhoppare?

– Absolut. Jag kan förstå hur de aktiva känner och vad en elitsatsning innebär. Det är de aktiva vi ska stötta för det är de som presterar. Sedan har jag kunnat plocka på mig andra delar som ledarskap och erfarenheter från näringslivet, utveckla hur man jobbar i en grupp och i olika kulturer. Det är nog inte förrän nu jag är redo för en sådan här roll. Vissa saker kan man inte läs sig till i en bok, utan kräver erfarenhet. Och där är jag ödmjuk i att det är mycket jag inte kan.

Hur mår svensk simhoppning idag?

– Bra! Nu ska vi bara ta tillvara på alla barn och ungdomar som är aktiva. Och samtidigt stötta och utveckla ledare och tränare. Vissa aktiva kommer att vilja ta det hela vägen och se hur bra de kan bli och då måste vi kunna bidra till det. Då måste vi ha kompetenta ledare och tränare.

Är det någon speciell fråga du brinner för?

– Det jag brinner allra mest för är att skapa förutsättningar för de aktiva. Och att det är en positiv känsla där alla bidrar positivt till varandra genom samarbete.

Taggar:
Föregående artikel

Susanne Meckbach blir ny verksamhetsutvecklare inom simhopp

Nästa artikel

Nya svenska OS-guld – efter 41 år?