Caeleb Dressel: ”Jag blev galen på mig själv”

Nu när det har gått ett par månader sedan OS i Tokyo har den femfaldiga guldmedaljören Caeleb Dressel kunnat sammanfatta vad det egentligen var som hände där borta i Japan under simveckan i augusti. Han har också kunnat se vilken enorm press det var på honom och de andra idrottarna under spelen.

I senaste utgåvan av People Magazine berättar han i en lång intervju om hur det kom sig att han hamnade i bassängen från början och om sina upplevelser under och efter OS.

Och just det, intervjun gjordes eftersom han utsetts till världens sexigate olympier.

Sexigast av alla? Det ligger i betraktarens öga.

Föga förvånande började Caeleb Dressel simma som väldigt ung. Hans mamma brukade låta honom simma av sig lite energi i bassängen som låg nära hans pappas jobb, och han lärde sig simma tidigt, redan som fyraåring. Och sedan dess har han inte lämnat bassängen.

Han berättar att simning inte ansågs vara en så cool idrott att hålla på med när han gick i skolan och han pratade därför inte så mycket om det.

– Jag hade glasögon, höll inte på med någon cool sport, jag var supersmal och lång, så självklart gjorde det att jag själv tyckte att jag var ett weirdo, berättar han.

Allt ändrades när han började i highschool. Caeleb Dressel fick då en helt ny respekt för sin egen idrott, både från en teknisk och mental synvinkel. Hans nya synsätt, och förstås en grym talang och hårt jobb, tog honom ända till det amerikanska landslaget och simmade sitt första OS i Rio 2016.

– Jag ser mig inte som ”the guy” inom simningen, men jag vet att andra gärna stämplar mig som just ”the guy”. Jag ser mig inte som det eftersom det är så många talangfulla människor där ute. Jag har fortfarande mycket kvar.

Målet efter OS var att kunna andras

Men med fem guldmedaljer kring halsen efter OS i Tokyo är det förstås svårt att se att någon annan skulle vara ”the guy” inom simning just nu. För att kunna behålla den nivån han har uppnått nu har han efter OS insett att det gäller att ge den mentala biten lite mer uppmärksamhet i framtiden.

– Efter att jag kom hem från Tokyo var mitt största mål att kunna andas. Jag tror att jag tog i för mycket faktiskt. Jag fick jättebra resultat, men det var inte bara bra. Jag blev galen på mig själv och det är inte rättvist mot mig själv, säger han och fortsätter:

– Jag vill inte sluta med idrotten eller börja hata den för att jag inte gav mig själv tid att respektera vattnet som vattnet alltid har respekterat mig. Jag skulle vilja prioritera mig själv lite mer istället för att bara simma.

Vägen till Tokyo var tuff för Caeleb, precis som för många andra idrottare. Framför allt eftersom mycket var nedstängt under perioder av pandemin. Och mycket av det han kände under den tiden höll han inne med inför spelen. Skulle han släppa ut det var han rädd att han skulle gå sönder. Nu efter spelen har han låtit känslorna komma fram och försöker att fokusera på andra saker.

– Jag vill vara en bättre son, en bättre bror, en bättre make, en bättre hundägare. På något sätt vill jag bli bättre i varje del av livet, säger han.

Ett bra sätt att göra det på är att hänga i soffan med frun Megan och kolla på serier – framför allt Gilmore Girls – och äta burgare.

– Ibland har jag bara sådana dagar när jag kommer ut från träningen och bara ”Jag måste går till Five Guys och jag måste ha två burgare och en stor pommes och en milkshake”.

Caeleb Dressel är 25 år nu och han ser inte någon slut på sin simkarriär. Han säger att det är mycket inom sporten han fortfarande inte har kommit underfund med. Kanske gör han det när han är 30 år. Eller 40.

– Jag hoppas att jag fortfarande har mina Speedos på när jag är 60. Det är långt dit, jag vet, men jag har haft roligt så här långt.

Foto: Bildbyrån, Instagram

Taggar:
Föregående artikel

5 galna rekord inom simidrott

Nästa artikel

6 tips när du missar målet