5 galna rekord inom simidrott

Oftast när vi pratar om rekord inom simidrott handlar det om någon som har simmat 50 fritt snabbare än någon tidigare har gjort eller fått högre poäng än någon tidigare fått för ett speciellt simhopp.

Men det finns en annan typ av rekord – de galna rekorden. De som har simmat längre än någon tidigare har gjort eller som har hoppat högre än någon annan. Här bjuder vi på fem sådana galna rekord som ni kanske inte kommer att vara så sugna på att slå.

Det högsta simhoppet

Det kanske är att ta i att kalla det ett simhopp eftersom det inte gjordes så många trick på vägen ner. Här får man nog snarare tänka att själva hoppet är tricket. Det var nämligen 58,8 meter högt.

Hoppet utfördes av den brasiliansk-schweiziske extremsportaren Lazaro Schaller. Själva hoppet utfördes ner i en sjö vid ett vattenfall och i sjön fanns en anordning som skapar bubblor för att bryta ytspänningen. Lazaro lyckades tyvärr missa bubblorna lite och gjorde illa benet och höften. Men trots det var han mycket nöjd med sitt hopp. Kolla själv i klippet nedan.

Det ska sägas att det här är det högsta dokumenterade hoppet ner i vatten. Det finns andra som har hävdat sig gjort högre hopp, men det finns inga bevis.

Martin Strel

Martin Strel i Amazonfloden.

Nej, han är inget rekord i sig men eftersom Martin Strel från Slovenien är världens mesta långdistanssimmare får han en egen punkt. Han har simmat inte bara simmat längs de längsta floderna, han har också simmat i de smutsigaste. Eller vad sägs om 300 mil genom Europa längs Donau på 59 dagar, 400 mil längs Yangtsefloden i Kina (mycket förorenad) på 50 dagar, 400 mil i Mississippifloden i USA på 68 dagar och inte minst nästan hela Amazonfloden i Sydamerika – 530 mil på 67 dagar.

Det man kanske inte tror är att han var 40 år när han började och var 52 år när han tog sig an Amazonfloden.

I Big River Man får man veta att Martin Strel dricker två flaskor vin om dagen, även under långsimningarna. Foto: Martinstrel.com

Är du sugen på att veta mer om Martin Strel kan du leta upp dokumentären Big River Man som handlar om honom och hans simning, men också hans hälsoproblem, alkoholism och dåliga mentala hälsa.

Vill du veta mer om Martin Strel kan du kika nedan.

Simma med bara armarna över Ålands hav

Om du själv satt i rullstol, skulle du då tänkta att du till exempel skulle bestiga Kebnekaise och simma över Ålands hav?
Förmodligen inte. Men så tänkte Aron Anderson. Han hamnade rullstol efter att ha drabbats av cancer som barn och har under sitt liv varit aktiv inom flera idrotter. Han har till och med tävlat i Paralympics i fyra olika idrotter.

Så 2015 bestämde han sig för att simma de 37 kilometerna över Ålands hav, utan att ha funktion i benen. Det tog honom 13 timmar efter att ha besegrat hårda vindar, kallt vatten och höga vågor. Snabbast över Ålands hav genom att bara simma med armarna. Se mer om äventyret nedan.

Fridykningarnas värstingar

Ni som simmar, och kanske framför allt ni som tränar konstsim, förstår vad det innebär att hålla andan länge. Och just det här med att hålla andan länge har fridykarna som tävlar i tävlingsformen APNEA gjort till en konstform.

Det finns nästan hur många delgrenar som helst inom APNEA. Dels tävlar man i bassäng där man både är stilla i vattnet och där man simmar, dels tävlar man i havet och då gäller det ofta att komma så djupt med hjälp av olika många hjälpmedel.

Den som har världsrekordet i statisk APNEA i bassäng, alltså ligga med ansiktet ner i vattnet, men ligga stilla, är häpnadsväckande 11 minuter och 35 sekunder för män, taget av Stéphane Mifsud från Frankrike och 9 minuter och 2 sekunder taget av ryska Natalia Molchanova.

När det kommer till att komma så långt som möjligt utan att andas innehas världsrekordet för män av Mateusz Malina från Polen som har kommit 244 meters djup och för kvinnor av Magdalena Solich, också hon från Polen, som kom så långt som 200 meters på ett enda andetag och utan hjälpmedel.

Här nedan kan du kolla på henne när hon slår nytt världsrekord i grenen där du får använda fenor.

Gammal är äldst!

Får man vara frisk är det ju riktigt häftigt att bli nästan hundra år gammal. Att då och, 99 år gammal, slå ett nytt världsrekord på 50 fritt är om möjligt ännu häftigare. Det fick George Corones från Australien uppleva när han simmade distansen på 56:12.

Vi kan bara buga och bocka.

Taggar:
Föregående artikel

4 tips för löpbandet

Nästa artikel

Caeleb Dressel: ”Jag blev galen på mig själv”