4 tips för löpbandet

Många simidrottare kompletterar sin vanliga träning i bassängen med löpning. Och nu när det börjar blåsa snålt kring benen och snöyra börjar visa sig i vissa delar av landet är det lockande att gå in och köra löppassen på ett löpband istället.

Det får du naturligtvis göra, att springa på löpband på vintern har flera fördelar jämfört med att springa utomhus, utöver att du kan springa i linne och shorts, framför allt är det inte lika halt. Men för att du ska få till riktigt bra pass på bandet finns det några saker du bör tänka på:

1 Spring gärna med 1 grads lutning på bandet. Det ska du göra för att kompensera för att du slipper fartvind när du springer på band och eftersom bandet driver själv och du inte behöver lägga lika mycket energi på att driva i steget.

2 Lär känna bandet innan du sätter i gång. Alla band funkar olika och det är inte säkert att du hittar rätt knappar när du väl är igång och springer. Testa att starta och stanna några gånger och kolla hur displayen funkar och vad du kan se där. Det är mycket svårare att försöka förstå när du är mitt i en intervall. Testa också att hoppa av bandet ett par gånger så att du vet hur det känns innan du kör första intervallen.

3 Ja, det är skönt att springa inne när det är kallt ute, men om du springer mycket, spring inte alla pass på bandet. Ditt steg kommer att vara väldigt monotont på bandet, så det är bra för kroppen att få springa utomhus också, med kurvor, backar och andra hinder. Med fördel kan du springa i skogen när du är ute för att ge kroppen lite extra utmaningar som den mår bra av.

4 Om det är halt, prioritera de snabba passen på bandet på vintern eftersom du då kan ta i utan att behöva vara rädd för att halka. Och så kan du spara långsammare återhämtningspass eller distanspass till när du springer utomhus.

Taggar:
Föregående artikel

Värm upp med Sara Junevik

Nästa artikel

5 galna rekord inom simidrott