100-årig superstjärna i bassängen

Masterssimning kan innebära någon som är 26 år, har simmat på hög nivå och fortsatt simma utan egentligt uppehåll. Det kan också vara en 50-åring som simmade som 18-åring, hade ett långt uppehåll och började igen som 48-åring.

Det kan också vara någon som börjar simma som 60-åring och sedan inte slutar, ens när man fyller tresiffrigt. Så är det för Maurine ”Mighty Mo” Kornfield i Los Angeles. Hon fyllde nyligen 100 år och har inga planer på att lägga baddräkten på hyllan. Hon har inte bara simmat länge, hon har också 20 världsrekord för olika åldersgrupper och tävlar fortfarande i masterstävlingar runt hela världen.

– Hon är helt otrolig! Hon bryr sig alltid om andra och det som betyder mycket för dem. Hon lever verkligen och det känns som om hon åldras baklänges, säger Susan Gold, en av hennes simkompisar, till LA Times i ett reportage om Maurine.

Det förvånar nog ingen att Maurine älskar att vara i bassängen. Framför allt älskar hon att simma ryggsim eftersom hon kan simma och samtidigt titta upp på himlen och fåglarna. Men mest gillar hon att simma tillsammans med sina kompisar.

– Att simma får bort spindelväven ur hjärnan. Vatten är ett väldigt sinnligt element. Och vi som simmar tillsammans verkar dras till varandra, kanske för att vi alla har varit med om samma problem, säger hon.

Maurine, som tidigare jobbade som socialarbetare, tyckte bäst om utomhusaktiviteter som vandring innan hon hittade simningen när hon var i pensionsåldern. Och att hon gick med en en mastersklubb berodde bara på att de tog upp varenda bana i bassängen. Och så fort hon hade lärt sig att simma med huvudet i linje med kroppen började hon tävla – och vinna. Nu är hon en av USA:s allra äldsta aktiva simmare och sett till rekord, en av de mest framgångsrika.

– Men hon skryter inte. Hon säger bara ”Jag fick den bästa tiden och ett rekord. Det var trevligt”, berättar hennes simcoach Chad Durieux.

Vad som har gett henne ett så långt och friskt liv vet hon inte. Hon säger själv att det inte är något speciellt med henne. Det beror inte på att hon åt, eller kanske inte åt, något speciellt.

– Jag har bara varit väldigt lyckosam, säger hon.

Foto: @mastersswimming/LA Times

Taggar:
Föregående artikel

Förkyld – träna eller vila?

Nästa artikel

Sarah är mest värdefull