Förkyld – träna eller vila?

Så här års är det nästan omöjligt att undvika varenda litet förkylningsvirus som kommer i vår väg. Någon morgon kommer du att vakna och känna den där stickande känslan i halsen eller känna dig tung i huvudet. Och sedan är det igång med ovärdiga mängder snor, nästäppa och hosta.

Men det är ju bara en förkylning, inte ska väl det drabba träningen? Jo, faktum är att en förkylning är en infektion och en anledning att vila. Men hur länge ska man då vila? När kan man börja köra igen efter att förkylningen har lagt sig? Jo, det finns några förhållningsregler som man bör hålla sig till för att den så oskyldiga förkylningen ska utvecklas till något värre, till exempel en hjärtmuskelinflammation.

Dessutom handlar ju inte allt om dig. Du vill inte komma till träningen och smitta ner någon annan med dina förkylningsvirus.

Träna inte…

  • … inomhus om du har några symptom som skulle kunna vara covid-19. Vi lever fortfarande i en pandemi, glöm inte det. Är du vaccinerad? Kanon, men samma regel gäller även för alla som är vaccinerade – det är ett lurigt virus.
  • … om du har feber.
  • … om du har ont i halsen. Att vara lite snorig kan vara ok beroende på hur du mår i övrigt, men ont i halsen är ett big no no!
  • … när du precis har blivit sjuk. Det är bättre att vänta tills sjukdomen har vänt och du börjar känna dig bättre igen. Så även om du bara är lite sjuk i början är det bättre att vänta.
  • … om du känner dig hängig. Allmäntillståndet är A och O. Du måste känna dig helt pigg innan det är dags för ett pass igen.

Och tre råd till…

  • Det kan vara ok att träna om du är lite snorig, men mår bra i övrigt. Men var uppmärksam på kroppens signaler och hur den reagerar på träningen. Blir du tröttare än vanligt eller pulsen går upp mer än den brukar, ta det lugnt.
  • Ha tålamod. Ja, det är tråkigt att vara sjuk och inte få träna som man brukar. Och mitt i en segdragen förkylning kan det verkligen fresta på tålamodet. Men det är värt att vänta, för om du sätter igång för tidigt kan förkylningen få nytt bränsle och dra igång på riktigt igen.
  • Passa på att köra de där lugna rehab- eller prehabpassen som du kanske hoppar över annars. Det kan vara precis lagom när du är på väg tillbaka från en förkylning.
Taggar:
Föregående artikel

Kall, kallare, Barbro!

Nästa artikel

100-årig superstjärna i bassängen