Kall, kallare, Barbro!

Barbro Grufman har badat ute på vintern långt innan det blev något som varannan svenska verkar ägna sig åt. Eller badat är egentligen fel ord. Barbro Grufman simmar ute på vintern och tävlar.

Det hela började med att den mångåriga masterssimmaren Barbro led av en skada i axeln och inte kunde simträna som hon brukade. Hennes väninna, öppet vatten-simmaren Anna-Carin Nordin, lurade då upp henne till Skellefteå en vinter.

– Jag hade ont och var sur, men hon tyckte att jag skulle komma upp och simma. Hon sa att det är ju i älven och jag bara ”Ja, men jag hänger med”. Sen sa hon att det är i baddräkt och då sa jag ”VAD SA DU NU!?” Jag hade aldrig klivit i vattnet så i hela mitt liv. Men ha jag sagt ja så bangar jag inte, skrattar Barbro.

Eftersom Barbro är masterssimmare tävlar hon i en särskild åldersgrupp, för närvarande i gruppen 70–75 år. Av någon anledning är det inte särskilt många damer i samma åldersgrupp som tävlar i vintersimning. Ofta är det bara hon.

– Det brukar jag vara jag som är ensam kvinnlig startande bland en massa unga män från Lettland och Estland, skrattar Barbro och säger att det kan vara anledningen till att hon har vunnit alla 16 starter hon har ställt upp i.

I år åker hon nog inte upp till Skellefteå och tävlar. Det känns inte så roligt när hon inte har någon att tävla mot.

Barbro har varierat sträckorna från 25 meter till 400, men så långt simmar man inte i vintersimmet längre. Nu är de längta sträckorna 100 meter. I den vanliga masterssimningen i bassäng simmar hon betydligt längre och har just nu rekordet på 1 500 meter.

– Men det har jag bara till Margareta Rainer tar sig till en bassäng och tävlar, säger hon.

På den här bilden är det vinter 2021. Men för tre år sedan, på sommaren, fick Barbro äntligen simma från Färjestaden på Öland till Kalmar. Något hon då hade drömt om i trettio år. ”Så trött som jag var då har jag aldrig varit.”

Nu väntar hon tills hon hamnar i nästa åldersgrupp, 75–80, vilket hon gör 2023. Då ska hon dyka i och ta rekordet i den åldersgruppen.  

Redan första gången hon testade att simma i riktigt kallt vatten upplevde hon att hon mådde så otroligt bra av det. Hennes gamla idrottsskador, artros och ledvärk försvinner efter några minuter i vattnet. Och det är en effekt som håller i sig flera timmar efter badet.

– Jag kan till och med simma bröstsim smärtfritt i kallt vatten. Och hormonerna åker sprinterlopp i kroppen efteråt.

Någon nedre gräns för hur kallt det får vara för att hon ska hoppa i vattnet har hon inte, men visst ställer det till det när temperaturen kryper allt för långt ner.

– Det spelar ingen roll hur kallt det är så länge man kommer ner i vattnet. Det här smällkylan vi precis hade tyckte jag var lite onödig för vattnet började frysa igen, säger hon.

Barbro Grufman har en liten grupp vinterbadare som hon träffat sedan pandemin drog igång. Hon la ut en inbjudan i en lokal Facebookgrupp för Sundbyberg och fick med sig ett tiotal personer, varav många som aldrig testat att vinterbada tidigare. Nu har de flesta lämnat stegen och börjat simma i det kalla vattnet.

Sugen på vinterbad? 8 tips för dig

Barbro delar med sig av sina bästa tips för dig som är ny i kallt vatten. Tipsen är både för att ditt bad ska bli säkert och så njutbart som möljigt.

  1. När du börjar klä av dig slutar du vara social. Du kan inte stå och snicksnacka naken i minusgrader.
  2. Ha något på fötterna ända fram till stegen.
  3. Kliv ner utan att fundera.
  4. Gå ner så att axlarna är under ytan.
  5. Stanna vid stegen. Simma inte om du är nybörjare.
  6. Djupandas. Fokusera på att dra djupa andetag och spänn dig inte.
  7. Lyssna på din egen kropp.
  8. Har du hjärtproblem eller högt blodtryck, få din läkares godkännande innan du vinterbadar.
Taggar:
Föregående artikel

5 frågor vi ställer oss inför kortbane-VM

Nästa artikel

Förkyld – träna eller vila?