5 frågor vi ställer oss inför kortbane-VM

Den 16 december drar det igång – kortbane-´VM i Abu Dhabi. 10 svenska simmare kommer att simma i bassängerna under mästerskapet och det finns goda chanser till medaljer av alla valörer. Många av simmarna är också i kanonform och om de har kraften och marginalerna på sin sida skulle det också kunna bli rekord under tävlingsdagarna.

Vi undrar framför allt över fem saker under det här mästerskapet:

1. Blir det världsrekord?

2009 simmade Therese Alshammar 50 meter fjäril i kortbana på 24.38 och slog då nytt världsrekord – ett världsrekord som fortfarande står sig, 12 år senare. När Therese simmade sitt rekordlopp var de så kallade hajdräkterna, eller superdräkterna, tillåtna. Det kan ha gjort rekordet ännu mer svårslaget. Men nu har Sarah Sjöström varit på hugget och närmat sig rekordet i rekordfart. Det är bara en månad sedan som hon slog personligt rekord på distansen med 24.50. Om allt går rätt och stämmer kan det bli ett nytt världsrekord.

2. Får Louise Hansson sin första individuella medalj?

Louise Hansson har sedan tidigare ett silver i 4×200 m frisim från kortbane-VM i Doha 2014. Men någon individuell VM-medalj har hon inte än. Nu är det mycket som talar för att just en sådan medalj kan landa i hennes medaljskåp under tävlingarna i Abu Dhabi. Hennes största chans till medalj är förmodligen på 100 meter fjärilsim där hon i skrivande stund är tvåa på världsrankingen.

3. Vänta nu, ska Sarah Sjöström slå två världsrekord?

Det är inte bara rekordet på 50 fritt som hänger löst. På 50 meter fritt har Sarah Sjöström i år simmat sin näst snabbaste tid någonsin, 23.08. Det är bara 15 hundradelar över Ranomi Kromowidjojos världsrekord. Det låter ju osannolikt att hon skulle slå två världsrekord under samma år som hon har brutit armbågen, men man kan aldrig – alltså aldrig – räkna bort henne. Framför allt inte när hon är i en sådan superform som hon har visat under hösten.

4. Nytt guld till Sophie Hansson?

Under långbane-EM i Budapest 2020 blev Sophie Hansson Guld-Sophie genom att simma snabbast av alla på 100 meter bröstsim. Är det nu hon ska visa samma klass och knipa en medalj, kanske till och med en guldmedalj? Visst konkurrensen är tuffare i ett VM, men om någon pallar så är det Sophie!

5. Får vi fira en överraskning?

Visst är det underbart att fira en mästerskapsmedalj, oavsett vilken det är, men det är något extra när det plötsligt dyker upp någon som överträffar sig själv och överraskar. Kanske räcker det inte till medalj, men i bland är det lika stort att fira ett oväntat avancemang till semifinal. Många av simmarna är i riktigt bra form och skulle kunna leverera utöver det väntade.

Taggar:
Föregående artikel

Victor Johansson missar VM – bröt fingret på träning

Nästa artikel

Kall, kallare, Barbro!