Sprint eller distans – vilken simmare är du?

I simmarvärlden finns det alla typer av simmare. Vissa har förutsättningar för att simma vilka distanser som helst med andra är mer lämpade att simma kort och snabbt eller långt och jämnt.

Älska distansen

Hitta ditt pannben med Viktor Johansson.

Vissa har inte fallenhet att jobba upp en tillräckligt hög hastighet för att simma en sprintdistans som 50 fritt. Däremot kan det vara så att man istället visar framfötterna när det handlar om att hitta ett jämnt tempo och håller dessutom distansen ut tack vare en grym uthållighet. Här hittar vi många av svaren i den mentala biten. Det är långt ifrån alla som pallar att simma upp till 66 längder i bassängen, för att huvudet säger stopp. Alla besitter helt enkelt inte det pannbenet.

Dessutom måste din kropp vara bra på att upprepa en rörelse om och om igen under en längre tid och klara av att ge kroppen nog med energi för att räcka hela loppet. Att även klara av att växla tempo efter hur loppet utvecklar sig ger dig en stor fördel.

Är du dessutom en jäkel på vändningar har du alla förutsättningar för att kapa tider på långa lopp som du innehåller väldigt många fler vändningar än ett sprintlopp som kanske inte ens innehåller en enda.

Sprinta till mål!

Snabb direkt. Det är Michelle Coleman.

Det spelar ingen roll vilket simsätt du simmar, ska du simma kort och snabbt måste du har en stark teknik som inte sviker dig när du ska komma upp i maxfart snabbt. Sitter inte tekniken perfekt kommer inte din hastighet heller att bli den högsta.

Ska du bli en duktig sprinter måste du vara stark, så fuska inte med styrketräningen. Framför allt den explosiva styrkan har du nytta av i bassängen om du ska bli duktig på distanser som 50 fritt och 50 fjäril.

Vilken är du?

Om du inte vet vilket av distans och sprint som passar dig bäst – testa båda. Ibland måste man ge båda en chans för att kunna känna vilka som är just dina styrkor.

Taggar:
Föregående artikel

”Men in sync” – film om konstsim till filmfestival

Nästa artikel

3 aktiviteter för simmare off season