Äntligen! Landskampsdags för vattenpolo efter 10 års paus

På lördag 26 mars är det äntligen dags för landskamp i vattenpolo, något som inte har hänt det svenska landslaget på tio år. De kommer att möta Finland på Erikdalsbadet i Stockholm och vill förstås ha storpublik! Herrarnas juniorlandslag får också möta Finland samma dag på Eriksdalsbadet. Och samma dag spelar också damlandslaget landskamp i Björneborg i Finland.

Vi fick tag i herrseniorlagets coach Anton Hanserker och frågade vad uppehållet berodde på och hur det känns att få mötas igen i en landskamp.

Hur känns det att äntligen få spela landskamp igen?

– Det är otroligt roligt att vi äntligen är i gång efter 10 års frånvaro. Vi har många spelare som kämpat länge för att en dag kunna representera vårt land, och att vi nu äntligen får möjligheten att starta upp landslagsverksamheten igen känns självklart både efterlängtat och bra

Varför har det blivit så långt som 10 år sedan sist?

– Min bild är att Simförbundets styrelse fattade ett beslut för ca 10 år sedan som handlade om hur vattenpolosektionen skulle fördela sina medel. Det innebar i sin tur att alla seniorlandslag fick läggas ned. Under de här 10 åren så är vi många som kämpat för att vi ska kunna återuppta verksamheten igen, och nu är vi äntligen här! Beslutet att lägga ner Sveriges seniorlandslag har varit något som upprört många inom polosverige, men här känner jag personligen att relationen med vårt förbundet verkligen stärkts senaste tiden, mycket tack vare vattenpolons verksamhetsutvecklare Stefan Keisu och Simförbundets sportchef Ulrika Sandmark som verkligen varit en start och positiv injektion i samarbetet.  

Det kommer ju att spelas både en juniorlandskamp och en seniorlandskamp för herrar på lördag. Hur är återväxten inom vattenpolo nu?

– Återväxten ser bra ut och Sverige har många unga spelare som bara är i början av sina vattenpolokarriärer. Men för att de ska kunna få den utveckling som vi alla hoppas på så krävs det ordentligt med träning, men även att de får möjlighet till att spela mot internationellt motstånd. Därför är ett landslag viktigare än många tror.

Hur står sig svensk vattenpolo internationellt? 

– Det är svårt att säga hur vårt landslag står sig internationellt eftersom vi inte spelat som ett landslag på 10 år. Men då vattenpolo är en sport som är väldig mycket större internationellt än i Sverige, så tror jag det viktiga är att göra en jämförelse med de länder som har motsvarande förutsättningar som oss i Sverige. Världseliten är helt professionell och har därför helt andra möjligheter att träna och spela än oss som ska kombinera en privat karriär med träningen. Jämför man Sverige med andra icke-professionella länder så tror jag att vi står oss okej, men vi vill givetvis utvecklas till en ännu bättre vattenpolonation.   

Om du får sia, vilka vinner på lördag?

– Kom till Eriksdalsbadet så får ni själva se vilka som vinner! Men jag hoppas givetvis att Sverige ska vinna.

*****************************************************************

Damernas huvudcoach Fredrik Nyberg ser så klart också fram emot lördagens landskamp som blir den första sedan 2011.

Vad blir följderna av ett så långt uppehåll i landskampsaktiviteten?

– Tyvärr kan man bara konstatera att det bidragit till ett stort tapp av talangfulla spelare som valt andra vägar i livet. Elitsatsande tjejer tenderar att snabbare hitta alternativ sport eller satsar mot en civil utbildning när utmaningarna avtar. Detta kan vi även se under pandemin när många föreningar stod utan träning och tävlingsmöjligheter så har tappet på talangfulla tjejer varit stor inom all idrott.

Hur ser återväxten ut bland vattenpolodamerna?
– Innan pandemin var återväxten god och vi såg fler tjejer i samtliga klubbar, nu känns det som en omstart och vi får locka tillbaka de tjejer som ev slutat, men det kommer ytterligare en generation och den ser ut att bli större. 

Hur står sig de svenska damerna internationellt?

-– Internationellt ska vi nog dela in vattenpolo i två grupper A och B. A-gruppen är de länder som ställer upp i OS, VM och Champions League etc. och har polon som en av nationssporterna. Sverige skulle jag säga tillhör B-gruppen och spelar i Euro Nations en alternativ turneringsform både motstånds mässigt men framförallt ekonomiskt. Jag vet att några klubblag varit ute och spelat dessa turneringar och det har varit bra motstånd och goda resultat.

Hur tror du att det kommer att gå i helgen?

– När det gäller det svenska damlandslaget är det inför denna helg ett mycket ungt lag. Dock ett väldigt bra lag som till stora delar är samma lag som vann NM 2019 som J20-lag. Dock är det en helt annan sak att spela senior polo, vilket jag tror att Finland till större delen kommer ha i poolen denna helg. Men jag är optimistisk och tror att vi har mycket goda chanser och kommer ge Finland ett ordentligt motstånd. Tjejerna är vältränade och kommer orka spela alla fyra perioder, vilket är vår styrka.

Landskamperna i Eriksdalsbadet börjar klockan 16.00 (juniorlandslaget) och 17.30 (seniorlandslaget). Det är gratis entré till båda matcherna. Har du inte möjlighet att komma dit kan du följa båda matcherna på simidrottsTV.

Damernas landskamp startar klockan 16.30 svensk tid.

Foto: Bildbyrån

Taggar: