Michael Phelps: Allt jag såg var en simmare

Michael Phelps har länge talat öppet om sin mentala ohälsa i samband med att han var elitsimmare på absolut högsta nivå. I The Whoop Podcast berättar han ytterligare detaljer om sitt mående under sina mest framgångsrika år.

Det är lätt att tro att det ska vara en skön resa att vara den idrottare som har kammat hem flest olympiska medaljer i historien men Michael Phelps berättelse visar att det inte måste vara så.

Han berättar bland annat om att han fick en identitetskris när han uteslöt alla delar av sig själv som inte hörde till simning.

– Jag avskydde den jag såg när jag såg mig i spegeln. Allt jag såg var en simmare. Jag såg inte mig själv som en människa. Nu när jag kan se mig själv som en människa igen – det innebär en helt ny syn på livet och jag älskar mig själv. Jag gillar den jag är, säger han i podden.

Han berättar också att han flera gången försökte ropa efter hjälp, men visste inte hur han skulle göra för att få någon att lyssna. Men en händelse fick honom att förstå. Det var när han åkte fast för att ha kört bil påverkad.

– Då tog jag expresshissen rakt ner. Jag kom till en punkt där jag inte ville leva längre, men jag kom också till punkten där jag på allvar bad om hjälp. Alla de här ögonblicken som jag har gått igenom – oavsett om de var bra, dåliga eller hemska – de har alla lärt mig någonting.

Michael Phelps säger också att han har blivit inspirerad av andra idrottare, som Simone Biles och Naomi Osaka, och deras mod att prata öppet om mental ohälsa.

– När de talade ut gjorde det mig verkligen glad, för det är en befrielse varje gång något öppnar upp och pratar om sådana här problem. Under så många år har jag bara velat sopa det under mattan. Nu är plåstret borta och ingenting under mattan, eller hur? Människor pratar om det nu och det gör skillnad och hjälper andra.

Vill du lyssna mer på Michael Phelps så hittar du hela podden här.

Taggar: