8 steg framåt du kan ta med mental träning

Som idrottare är man ofta väldigt fokuserad på den fysiska träningen och tänker kanske lite mindre på den mentala. Men faktum är att den mentala träningen kan ge dig framgångar även fysiskt. Vi ska försöka förklara hur genom en lista:

1 Du kommer att gilla träningen ännu mer

Ja, det kanske låter omöjligt, men det går faktiskt. Vill du veta hur? Jo, genom att träna på att inte låta tankarna fara iväg. Genom att öva på att vara fokuserad på exakt det du gör hela tiden du är på träningen så kommer den att kännas mer givande och roligare.

2 Du spränger nya gränser

Det finns ingen bättre känsla än att ta sig över en gräns man trodde var omöjlig att slå eller ta steget upp från en platå. Det klarar du om du steg för steg närmar dig gränsen för vad du klarar av, en liten bit i taget. Det är lätt att bli för ivrig och vilja klara det för fort, men genom att träna hjärnan på att vara tålmodig klarar du av att vänta in rätt tillfälle att krossa gränsen.

3 Du hanterar motgångar bättre

Brukar du bli helt galen efter ett dåligt träningspass eller en misslyckad tävling? Raseriet bara pumpar i dig och du tänker jättemånga fula ord och slänger simkläderna i golvet i omklädningsrummet. Skönt kanske, men hur konstruktivt är det? Inte särskilt. Nej, genom att träna på att hantera motgångar med jämnmod kan du istället analysera vad som gick fel och lära dig något av det.

4 Du får en bättre grund att stå på om du blir skadad

Att drabbas av en skada kan vara minst sagt nedslående. Men med ditt nyvunna fokus på rätt saker i träningen så kommer du att vara bättre rustad för att kunna klara av den motgången också. Du biter ihop, analyserar vad som behöver göras nu och gör det. Se bara på Sarah Sjöström och hennes armbågsskada. Snacka om mentalt starkt!

5 Du lär dig sätta ambitiösa men rimliga mål

Det är jättekul att drömma sig bort till OS-guld och världsrekord. Men om du ska känna att du kommer framåt i din träning gäller det att också klara av att nå målen inom en rimlig tid. Genom att vara mentalt stark klarar du av att sätta mål som är utmanande, men inte för svåra att nå.

6 Du får rösten i ditt huvud att vara på din sida

Det är stor skillnad på att höra den inre rösten säga ”Du var värdelös under den här serien” och ”Nästa gång du kör serien försöker du att göra XXXX bättre. Då kommer det att kännas bättre”. Att få den inre rösten att bli peppande istället för dömande gör under för träningslusten och resultaten.

7 Du kan hantera press och stress bättre

Tävlingar kan vara en oerhört pressande situation och ibland blir nervositeten nästan för mycket att hantera. Men ju mer du tränar på att vara lugn och fokusera på ditt race, ingen annans, så kommer du att kunna behålla lugnet även när du dyker ner i bassängen.

8 Du kan fokusera på dig, dig, dig

Hur många gånger din coach än säger till dig att du ska ha fokus på din egen bana så är det som förgjort att inte snegla på banorna omkring dig. Men om du bara fokuserar på att göra det absolut bästa du kan, istället för att distraheras av vad andra gör, så kan din prestation bli ännu bättre.

Foto: Bildbyrån

Taggar: