Vad gör en bassäng snabb?

Man hör ofta löpare prata om snabba löparbanor, men finns det extra snabba bassänger? Och i så fall – vad är det som gör en bassäng snabb? Det är väl bara vatten? Ja, även simmare pratar om mer eller mindre snabba bassänger och vi listar vad som gör en bassäng snabb.

  • Startblocken: Det var inte förrän 2009 som startblocken började se ut som de gör idag på mästerskap, med en fena som man skjuter ifrån med. Och inte förrän 2013 började man använda utrustningen för ryggsimstarter som används idag. De här båda utrustningsförbättringarna har gjort starterna inom simning.
  • Avlopp och avrinning: För att undvika att vågor slår mot kanten på sidan av bassängen finns avrinning och brunnar längs sidorna där vattnet rinner ner istället för att slå tillbaka mot simmaren.
  • Simlinor: Simlinor minimerar risken för vågor även om man är många i bassängen samtidigt. Utan simlinor av hög kvalitet blir rörelserna i vattnet mycket stora.
  • Djupet: En djup bassäng skapar mycket mindre vågor än en grundare.
  • Temperatur: En för varm bassäng kommer att göra att simmaren blir slö, musklerna för avslappnade och man får svårt att få ut hela sin kapacitet. Är bassängen däremot för kall kan man bli stel och spänd och då går det inte heller att simma fort. En temperatur på omkring 26–27 grader anses vara bäst.

Vilken är din favoritbassäng?

Taggar:
Föregående artikel

Konstsimmarens must haves

Nästa artikel

Fördelarna med att behålla bredden